Met IVIO naar het ROC

Makkelijker van het VSO naar ROC niveau 2
Daarom breidt het Sprengen College haar IVIO-examenpakket uit

Vanaf schooljaar 2013-2014 breidt het Sprengen College uit Wapenveld (regio Zwolle / Apeldoorn) haar curriculum uit met vier vakken. Daarmee zijn de cluster 4 leerlingen aan het eind van hun schoolcarrière in zeven vakken aantoonbaar vaardig. Met hun IVIO-diploma’s kunnen zij instromen op het ROC niveau 2.

Het was Pieter van de Werfhorst, zorg-coördinator/schoolontwikkelaar van het Sprengen College, een doorn in het oog dat zijn leerlingen lastig geaccepteerd werden op de niveau 2 opleidingen van reguliere ROC’s. “Niveau 1 opleidingen zijn geen probleem, maar veel leerlingen zijn tot veel meer in staat,” vertelt hij. “Dat kun je wel vertellen aan het ROC, maar zonder bewijs worden je leerlingen toch maar moeilijk toegelaten.”

Met deze examens neemt het ROC de leerlingen wél aan

Alleen kwam Pieter er bij de ROC’s echter niet doorheen. Hij besprak zijn probleem met IVIO-examenbureau, die op zijn beurt met verschillende ROC’s om tafel ging. “Wat bleek? Het ROC wilde onze leerlingen wél toelaten als zij behalve een diploma Nederlands, Engels en wiskunde / rekenen ook een diploma biologie, economie, aardrijkskunde en geschiedenis konden overleggen. Daarom bieden we vanaf volgend schooljaar deze vakken ook aan.”

De lessen gaan ten koste van de praktijkuren, maar dat juicht Pieter alleen maar toe. “Een jongen van veertien hoort nog niet de hele dag in de praktijk te zijn. Die heeft basiskennis nodig. En door het geven van theorievakken is de stap naar het reguliere VO of het ROC veel kleiner.”

Energie en zelfvertrouwen door ‘echt’ diploma

Zowel de leerlingen, hun ouders als de docenten zijn enthousiast. “Hier op school heerst een enorme energie. De leraren kunnen – naar mijn gevoel – weer echt docent zijn. En een diploma is voor een leerling enorm belangrijk voor het zelfvertrouwen. We krijgen hier jongeren die in hun leven nog nooit ergens een diploma voor hebben gehaald. Moet je nagaan als je opeens in zeven vakken examen mag doen en dan nog slaagt ook. Dan voel je je werkelijk geslaagd!”

Cluster 4 scholen slaan de handen ineen

Op de vraag of Pieter nu helemaal tevreden is, schudt hij zijn hoofd. “Met deze vakken leiden we nu op voor het uitstroomprofiel zorg. Aangezien we vooral veel jongens in de klas hebben, zouden we heel graag ook vakken aanbieden waarmee je bij techniek of handel & economie terecht kunt. IVIO-examenbureau heeft echter minimaal vijftig examenkandidaten nodig om een examen te kunnen ontwikkelen. Onze school is daar te klein voor. Ik zou mijn collega cluster 4 scholen daarom willen oproepen om ook te vragen naar examens natuurkunde, scheikunde en economie. Met z’n allen maken we het VSO sterk en kunnen we onze leerlingen nóg meer kansen bieden.

[Kader]

Je toekomst in eigen hand

Onder het motto ‘je toekomst in eigen hand’ geeft het Sprengen College onderwijs aan drop-outs van ‘normale’ cluster 4 scholen. De écht moeilijke gevallen dus. De docenten krijgen hen weer op de rit door verregaande betrokkenheid. Kan je niet naar school komen? Dan halen ze je op. Doe je iets stoms? Dan krijg je een nieuwe kans.

De missie is het maximale uit elke individuele leerling bovenhalen. “Onze inspanningen zijn allemaal voor niets geweest, als een leerling geen passend vervolgonderwijs vindt. Het niveau waar hij of zij naar doorstroomt, moet niet te hoog zijn, maar ook zeker niet te laag. IVIO-examenbureau brengt de kennis van onze leerlingen al tien jaar precies in kaart. Daarmee hebben de leerlingen niet alleen een diploma, maar letterlijk hun toekomst in eigen hand.”

Geef een reactie

Nieuwsbrief